Tverrfaglig boligrådgivning må på plass

Publisert 27.1.2025
Foto: iSstock (Trondheim Rådhus)

Det er fra enhet for ergoterapitjeneste tatt initiativ for å etablere et team for boligrådgivning. Det ble løftet opp til kommunens bærekrafts-program og utforming og forslag for samarbeid på tvers av ulike enheter, både fra NAV boligfinansieringsgruppe, Trondheim eiendom og boligsosialt team. Dessverre stoppet prosessen med å etablere dette opp.

Hvorfor?
For å nå målsettingen som byrådet har satt for Trondheim kommune 2025-2028, må det settes av økte midler til satsing på at folk kan bo hjemme lengst mulig. Aktuelle strategier er rådgivning, informasjon, tilpasning av bolig og økt egeninnsats blant innbyggerne for å planlegge egen alderdom. Det er fremdeles behov for et tverretatlig samarbeid, for å komme raskere ut i boligsaker og få avklaringer om hva som er mulig mht. økonomi, byggeteknisk og helsefunksjon.

Dette kan gi bedre tjenester til kommunens innbyggere og kan bidra til å redusere liggedøgn på institusjoner og bedre arbeidsforhold til hjemmetjenesten. Med Ergoterapeutenes kompetanse og erfaring kan de gi verdifulle bidrag i arbeidet med å oppnå kommunens mål om at folk kan bo hjemme lengst mulig. Husbanken har samlet erfaringer fra andre kommuner i landet, og anbefaler kommuner å etablere boligrådgivningsteam.

Hvorfor har da Trondheim kommune ikke prioritert boligrådgivningsteam?. I kommunens samfunnsplan “Trondheimsløftet” beskrives mål om å sikre at alle har tilgang til gode og trygge boliger, og bomiljø med møteplasser og kvaliteter som gir gode helseeffekter. Huseier er i dag selv ansvarlig for alle søknader, beslutninger og koordinering av et byggeprosjekt. Ansvaret involverer innhenting av anbud fra aktuelle firma, økonomisk styring og koordinering av prosjektet/boligendringen.

Om pasienten har behov for bistand til å være byggherre, må de selv sørge for å oppnevne og bekoste noen som kan ta dette ansvaret. Ergoterapitjenesten jobber hver dag mot målet om at flere innbyggere skal kunne bo hjemme lengre, og støtter derfor behovet for at kommunen styrker innsatsen rundt tidlig intervensjon, forebyggende tiltak og veiledning om boligtilpasning.

Våren 2024 fikk Ergoterapeut-tjenesten innvilget tilskudd til universell utforming gjennom Bufdir. Det ble brukt til å gjennomføre tiltak med fokus på flere tilgjengelige boliger gjennom økt innbyggerinvolvering. Trondheim kommune I Leve hele livet beskrives en undersøkelse hvor folk ble bedt om å vurdere boligen de bor i nå med tanke på om den er tilpasset personer med bevegelsesvansker. Over halvparten i alderen 50 til 71 år svarte at boligen var dårlig eller svært dårlig tilpasset. Undersøkelsen viste også at folks vilje til å gjøre noe med situasjonen var begrenset pga. kostnadene og det byråkratiske arbeidet med ombygging av boligen.

Senter for aldersvennlig Norge synliggjør at kun 20% av dagens boligmasse regnes som tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne. Dette blir tatt opp på bystyremøtet torsdag 30.januiar 2025 av Pensjonistpartiet i Trondheim.

Thomas Lysø
Medlem i bystyregruppa til Pensjonistpartiet

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiets bystyregruppe i Trondheim