Udugelige og likegyldige norske eiere?

Publisert 31.5.2018
Av Wilfred Høsteland
Illustrasjonsfoto: Sfm.no/Jan Hansen

Kystpartiets leder Einar Ebbesen hadde et ypperlig og betimelig innlegg i Bergensavisen den 29.mai under tittelen «Opphørssalget fortsetter». Han tok for seg den omtrent kontinuerlige overlatingen av norsk industri til nye utenlandske eiere. Han nevner en lang rekke topp-bedrifter som de senere årene er solgt – siste nevnt var Ekornes Fabrikker i Sykkylven – sannsynligvis landets største og mest velkjente møbelprodusent – ikke minst kjent for Stressless-stolene. Det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing Group skal kjøpe Ekornes. Ebbesen nevner med god grunn at forsikringer om at bedriften fortsatt skal produsere i Norge, som regel bare gjelder en kort tid før det hele flyttes ut av landet. Dette er jo kjent fra en rekke tilfeller gjennom årene.

Ebbesen nevner også at den gamle storbedriften Helly Hansen nylig ble solgt ut av landet. Videre nevner han at Orkla solgte Elkem til kinesiske Bluestar. Videre nevner Ebbesen et eksempel på bankfusjoner – hvordan tidligere Vestlandsbanken som ble kjøpt opp av Kredittbanken, videre av Focus Bank før finskeide Nordea overtok. Og så kommer et om mulig enda mer ufattelig kapittel som Ebbesen nevner: Finland har jo tidligere kjøpt norsk seddelpresse og produserer i dag våre norske penger. Norske flagg, pass, frimerker, suvenirer og bunader har alt i mange år vært produsert i lavkostland. Einar Ebbesen skriver til slutt følgende: Jeg vet ikke hva som skal til for å vekke folk opp av likegyldighetsdvalen, men for å si det med borgerrettsforkjemperen Martin Luther King; Jeg har en drøm – om at det norske folk, før det er alt for sent, må se at det finnes alternativer til den politikken som nå føres».

Og jeg kan jo kort tilføye hvordan 2 svært anerkjente storbedrifter i Bergen med svært solid omsetning i løpet av de senere årene også har havnet på utenlandske hender. Den ene er Frank Mohn pumpeindustri som nå har fått svenske eiere, og den store kaffebedriften Friele som nå eies av et hollandsk firma. Begge de tidligere eierne sitter tilbake som henholdsvis Bergens rikeste og en av byens rikeste. Disse bedriftene er – foreløpig (!) fortsatt i Bergen, men hvor lenge? Slik blir for øvrig store gamle familiebedrifter rotet bort for penger – penger – penger! Nå er jo ikke Solberg-regjeringen bedre heller – for øvrig også med Arbeiderpartiet på slep – nå skal også norsk kraftindustri styres fra utlandet – i tillegg til at halve Norge nå styres fra Brüssel! Da der i sin tid ble demonstrert med plakater som «Nei til salg av Norge» var vi vel mange som mente at det var da sterkt overdrevet. Salget er i full gang – Norges bedriftseiere kan/vil ikke lenger eie og styre selv, og gir blaffen i tusenvis av arbeidsplasser. Eierne har jo sikret sin egen økonomi! Griskheten styrer.

Vi mangler en regjering her i landet som kan pense Norge over i et helt annet spor og sørge for levelige vilkår for norsk industri, og samtidig legge restriksjoner på at norske bedrifter blir solgt nye til utenlandske eiere! Det kommer i hvert fall ikke til å skje med den sittende regjeringen som ganske intenst kjører på for å selge mer og mer av vårt lands arvesølv! Det kan kanskje være en god idè å legge merke til Kystpartiet og dets leder som i klare ordelag og med god dokumentasjon har minnet oss om hva som holder på å skje. Håper det blir en vekker – ikke minst for våre sløve politikere! Våkne opp før Norge står uten egen industri!