Er «up to date»-barna i ferd med å råtne på rot?

Bergen. 1.11.2016
Av Terje Haugom. Adjunkt
Illus.foto: Colourbox

Hva med å stimulere barns fantasi, forskertrang og naturlig behov for bevegelse?

Forleden kveld gikk en interessant reportasje på TV. Det var to små jenter som var på skogstur med sine to mødre. Jentene var godt kledd, og det manglet ikke på livsglede og kreativitet! De klatret, hoppet og spratt, – og innimellom satte de seg på reinmosen, og laget fine, symmetriske mønstre ved hjelp av kongler og annet naturlig materiell. Utforsket kravlende småkryp. Slike turer blir husket.

En annen reportasje fra en barnehage viste førskolebarn som satt bøyd over nettbrettene sine. Lite fysisk aktivitet var å se. Personalet virket både stolt og fornøyd over hvor «up to date» deres arbeidsplass var.

På en skole hvor jeg jobbet tidligere, brukte jeg å fortelle for elevene mens de spiste. De fikk høre om artige opplevelser og hvordan vi lekte i min oppvekst. I et friminutt – da jeg hadde inspeksjon på «Storeplassen» – kom to gutter i 7. klasse bort til meg og sa: « Du Terje, vet du hva vi gjorde i helgen?» Nei, det ante jeg ikke. «Jo, egentlig hadde vi tenkt å spille dataspill sammen, men så kom vi på noe du hadde fortalt om! Og vet du, – vi bygget hytte i et tre hjemme hos oss! Og det var kjempegøy! Til helgen skal vi lage videre innvendig!»

Det var godt å høre at frøene jeg sådde var begynt å spire. Det er skremmende å se hvordan svært mange barn og unge passiviseres i barnehage, skole og hjemme. «Man må jo følge med i tiden!» En floskel som har ført til et helsefarlig overforbruk av pc, nettbrett og mobiltelefon. Markedskreftene er spesialister på å få foreldre og lærere til å tro, at slikt utstyr MÅ man bare ha, og det må brukes, dersom den oppvoksende slekt skal klare seg i framtiden! I skolen satser man digitalt, i stedet for gode boksamlinger som stimulerer til forskning og fordypning. Og altfor lite fysisk fostring. Hva med å stimulere barns fantasi, forskertrang og naturlig behov for bevegelse? De som går i barnehage og skole i dag, vil garantert få alvorlige helseplager før de er halvveis i livet. Er «up to date»-barna i ferd med å råtne på rot? Voksne, – skjerpings!