For uverdig for bergensere og byen å ta vare på?

Bergen. Publisert 19.3.2017

Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ Senior)
Foto: Mittet/Bergen Sporveis arkiv/Jan Erik Harr

Oslo klarte det. Trondheim klarte det, men ikke Bergen. De to førstnevnte storbyer, har i dag hver sitt godt besøkte sporveismuseum hvor gammelt trikke-, buss- og annet materiell er tatt meget godt vare på. Bergen gjorde i 1966 en generaltabbe og raderte nærmest ut hele byens trikkehistorie da siste tur til Minde var foretatt nyttårsaften i 1965. Bergen kommune lot de fleste av de gamle trikkene ”drukne” i hhv Puddefjorden og i Byfjorden.

Kan lide samme skjebne

Nå kan det se ut som at den gamle kontrollørkiosken fra 1958 (bygget i teak), kan lide samme skjebne. I dag står den nærmest henslengt på en slags oppbevaringsplass (søppelplass), sterkt utsatt for både hærverk og annet. Denne kontrollørkiosken (bildet) var et viktig knutepunkt for byens befolkning og ansatte ved tidligere Bergens Sporvei. Det var fra dette stedet at sporveiens kontrollører nærmest dirigerte all trafikk. Her kunne også folk henvende seg for å få reiseinformasjon og annet.

Ifølge tidligere redaktør i Bergens Sporveis personalblad Nytt Spor, den nå pensjonerte bussføreren Olav Martinussen, har også han vært i kontakt med Bergen Kommune, bl.a. med Høyres Henning Warloe, for å finne en løsning på å berge kiosken fra en total ødeleggelse. Warloe har ikke villet bry seg noe mer. Det har heller ikke lederen for Bergen Tekniske Museum ifølge Martinussen, som selv ønsker kiosken plassert nettopp inne på museets område som er den opprinnelige trikkehallen til Bergens Sporvei.

Lokalavis ber om tips

I et nylig oppslag i Bergensavisen, så ønsker denne tips fra leserne om hva kiosken kan eller bør brukes til. Samfunnsmagasinet ber instendig Bergen kommune om å få den plassert inne på selve tomten på Bergen Tekniske Museum. Man kan ikke la en enkel person (leder, iflg. flere) få stikke kjepper i hjulene og nærmest opptre som ene-eier av museet. Olav Martinussen og flere sporveispensjonister er ganske opprørt over både kommunen og BTMs mangel på vilje og interesse for å ta vare på en av byens kulturskatter. Hva sier byantikvaren i Bergen til dette?