Valg- valgomat og troverdighet?

Publisert 3.9.2023
Foto: Åge Hagevik

Enten det gjelder lokalvalg eller om det gjelder stortingsvalg, så kommer man ikke utenom at vi har politikk og politikere som vil sitte lengst mulig. Man kan da spørre seg om man kan lite på det dem farer med?

Det er lett å love folk et «troverdig» partiprogram, men holder de mål hele veien ut? Alle partier både lover og lyver – prøver å virke troverdig – men – uansett – så svikter det på veien når de først får makta. Dette heter valgflesk – enten det er rått eller stekt eller grillet. Man prøver å lyve på en troverdig måte. Stemmesankingen viser på denne måten at velgerne er viktigst inntil valget og postene er delt ut -resten blir glemt. Når de så kommer i posisjon får pipa en annen lyd. Man avslører da at de ikke klarte å innfri alt de sa – de finner ikke pengene som skulle følge med valgløftene. Da kommer de frem alle unnskyldningene de da ikke fant – for under valgkampen lå de i skuffen sammen med alt annet kontorutstyr, og ostehøvelen finner snart frem til osten som skal høvles ned. Da skjæres økonomien helt inn til beinet selv om mugget ligger på kontorpulten og «godgjør seg».

Dette skjer både lokalt og sentralt, og da må politikerne de nye broilerne kutte kraftig der de ikke burde og fyller opp der de noen ganger ikke bør fylle på? Hva står da folket i bygd og by igjen med?  Svaret er svært lite som gagner folk. Noen steder lover man å asfaltere kommunale veier, men de vet at dette løftet går det ikke an å holde? Der er ingen penger til den kostnaden. Jeg må i nysgjerrighetens og ærlighetens navn spørre hvor er disse veiene noen steder er hen, når man ikke har pengene som trengs for å gjøre jobben? Man har heller ikke penger for en vei på knappe en km heller, det kommer aldri til å skje.

Selv om enkelte kommuner nylig falt ut av Robek-lista, så spørs det hvor lenge det er til neste Robek-liste for noen kommuner for n-te gang? Dette styrer politikerne opp mot, eller? Men å kvitte seg med NLF-R-systemet det er tungt det? Noen steder står det bygg på eiendommer som er i sterke forfall, og så stopper dette systemet for at en jobb kan bli gjort, på grunn av slike restriksjoner som NLF-R-systemet da legger demper. På denne måten så står der hus/bygg som råtner på rot!! Men eiendomsskatt på saken, uansett tilstand – DET kal kommunen ha, selv om man noen steder mangler både lys på en kai, og heller ikke har råd til lys på skarve TRE gatelys? Hjelpes, dette valgsystemet er jo bare litt hverdagsunderholdning for en stakket stund. Uansett valgresultat – det blir nok da samme lydige i saueflokken som styrer uansett – noe annet gjenstår å se.

Ellinor Nerbø