Vår nasjonale elendighet

Publisert 16.12.2022
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Det man kan si i dag er jo at dette har flere regjeringer hatt på «Agendaen», det vil si den politiske planen i flere ti-år. Altså har dette helhetsprosjektet pågått i politisk øyemed over lang tid uten at velgerne har fått vite planen deres. Dette er et kynisk spill som man ikke engang fortalte til sine lokalpolitikere, eller så har en del av dem visst dette, men ikke fortalt dette til sine velgere og derved lurt hele det norske folk! Da har man ikke bare løyet folk rett i ansiktet når man har snakket med dem på stands som de har i valgkamper enten denne er lokal eller for et sentralt valg til stortinget. Da blir norsk politikk for Norges del en falsk valgturne for de som ønsker seg til Løvebakken.

Når man så har kommet seg inn der, da glemmer man hvem man er der for, nemlig folk flest! Disse «folk flest» er da bare et verktøy for å få innblikk i galskapen som der føres. Hva har man en regjering til når den som nå ikke ser ut for å være styringsdyktig? Nå har vi prisstigninger som man aldri før har sett maken til og dette ser ut til å nå enda nye høyder. Har man noen gang sett at det har gått nedover, bortsett fra noen få år der renten var lavere enn hva man nå planlegger for? Man blir både sint og mere til når man ser at en regjering ikke griper inn i det som er helt uakseptabelt.

Norge dilter etter EU i ett og alt som om vi skulle være fullverdige medlemmer, hvilket vi ikke er selv med en EØS-avtale som man bruker for hva dette uansett er verdt? Dette har betydning for dagens strømpris, og som ser ut til å nå et tak som de fleste ser overgår pipa og lengre opp enn det når det snakkes om en kilowatt-pris opp mot 20-tallet i kroner om en tid iflg. «strømviter» Tor Reier Lilleholt. Hva i all verden er det som rører seg i dette hodet? Har han noen gang regnet på den reelle kostnaden for «husfolket»? Da blir regnestykket sånn cirka: En KW/h kr 20.- ganger 24 timer, ganger syv dager, ganger tretti dager, ganger tolv måneder. Dette gjelder 1 KW/h. Hva når et vanlig forbruk er på 3 KW/h? Da blir prisen tredoblet?

Dette er fullstendig galskap! Tar man da disse 60 kronene for tre KW/h og ganger ut, hva og hvilke tall får man da som en utgiftspost? Den blir temmelig høy etter hva kalkulatoren forteller deg. Da blir det for mange at inntekten ikke strekker til. Da dekker nok pensjonen kun til en brøkdel av den regningen når man skal ha mat på bordet og andre utgifter. Telefonen din blir ikke ladet, datatilgangen din går dukken, noe som kan ramme de med hjemmekontor. Du får ikke ladet el-bilen din, du kan heller ikke bruke komfyren å lage mat på da den blir for kostbar å bruke. Da tenker jeg at bålpanne på ute-terrassen med rekved blir løsningen (satt på spisen, men dog) for å koke alt til middagen i en gryte.

Alt du har i fryser må saltes ned i baljer. Den blir for dyr i drift, men hva da når man ikke har en fyringspipe? Gassvarmeovn kan være tingen. I eldre borettslag har ikke alle en pipe, og vedlikeholdet er det så som så med. Man skal ikke belaste eldre beboere mer enn nødvendig og da blir etterisolering et problem å få til? Man har nok rett i at de siste tre årene har folk hatt muligheter til om man kunne det, å spare litt som følge av pandemien. Men dette har man nå ikke lengre muligheten til, slettes ikke en pensjonist på minstepensjon og som nå straffes hardt på strømprisen? Man blir derfor så eitrande sinna på Støre-regjeringen og de som gikk veien i noen år før det, at man holder nesten på å gå i fistel! Er det da rart at det nå er den første minstepensjonist som gjør som Bjørn Dæhlie, at man flytter fra Norge og til Montenegro? Dette kommer nok til å spre seg, vent å se. Man jager ut sitt eget folk for å bytte dem med andre. Er det så lurt, vil ikke det straffe seg senere?

Ellinor Nerbø