Våre tannløse folkevalgte

Publisert 11.4.2021
Foto: Sfm.no (Innfelt Colourbox)

Med (u)jevne mellomrom dukker temaet opp i aviser og andre medier:  Hvorfor kommer ikke tannpleie også under NAV-systemet – og med egenandeler?  Det er kjerne-spørsmålet.  Men det er enda mer interessant å prøve å gå bakover i tid og etterlyse hvem – for en bestemt person må jo ha funnet på – at tennene/munnhulen ikke er en del av kroppen?  Noen må jo vite når og hvem som lanserte denne fullstendig syke ideen?

Det er alminnelig kjent at titusener av pensjonister (og andre)  plages ille med tannpine og tannsykdommer fordi de rett og slett ikke har råd til å gå til tannlegen. Sykdommer i munnhulen som følge av dårlig tannhelse kan som kjent også føre til andre sykdommer andre steder i kroppen.

Det er interessant å merke seg at hver gang saken har vært nevnt i politiske kretser, dør emnet mistenkelig fort hen – det blir rett og slett fortiet – det er et såkalt ikke-tema. Her må man altså ikke ta opp saker og ting som kan belaste Statskassen enda mer. Norge har jo så dårlig råd – unntatt når det gjelder å strø milliarder rundt om i verden til såkalt bistand!  Og den «bistanden» omfatter sannelig mye både skittent og merkelig!

Jeg tror ikke det er nødvendig å lage lange utdypninger her om dette helt syke systemet. Dette er våre såkalte folkevalgtes egen skam – en bokstavelig talt tannløs politikk og en likegyldighet som er nærmest skremmende! Det er nesten å håpe at disse tilhengerne av at tenner/munnen ikke er en del av kroppen, selv får problemer etter hvert og ditto tannlege-regninger som svir! Kanskje disse tror at de fleste litt oppe i årene har gebiss? Det er noen generasjoner siden det var mer vanlig enn i dag.

Jeg vil oppfordre flest mulig mennesker/skribenter etc. til å holde dette temaet skikkelig varmt frem mot valget, og noen partier burde også etter hvert ta det med i sine programmer. Så jeg sier bare: Bit tennene sammen og gap opp! Det gjelder den alminnelige folkehelsen!

Wilfred Høsteland