Publisert 30.10.2024
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Mange norske industriarbeidere og næringslivsfolk spør seg det betimelige spørsmålet: Hva skal Norge leve av når olje og gass tar slutt? Vi vet at det er to underliggende krav som vi ikke kommer utenom: Det må være nyttig for samfunnet, og ikke bare i Norge. Og det må være bra for klimaet på Jorden.
Kravet til renere energi – og mye mer energi – vil bli det området som må prioriteres. Norske vassdrag og fossefall vil neppe dekke de eskalerende energibehov framtiden vil ha. Og vindkraft fra møller på havet og på åsrygger, når det er vindstille, er absolutt dårlig butikk. Ønsket om fornybar energi – bl.a. fra atomkraft kommer vi neppe utenom.
Og akkurat der – mht. atomkraft – er det Norge kan bidra med grensebrytende og ny innovasjon. Atomkraftverk er vanligvis trygge og stabile, basert på Uran-staver som brensel. Men historien har vist oss at feil ved kjøleanlegget i vanlige atomkraftverk kan få eksplosive og dødelige konsekvenser for store landområder, mennesker, dyr og planteliv. Den radioaktive strålingen etter Tsjernobyl-smellet viste med all tydelighet dette. Og selv i topp moderne anlegg kan feil oppstå, og Uran tåler ikke overoppheting – da skjer katastrofen.
India – landet med flest mennesker i verden – er kommet lengre enn noen andre på kloden når det gjelder energi-produksjon. Grunnstoffet Thorium – med samme radioaktive egenskaper som Uran og Plutonium, men kan IKKE overopphetes og eksplodere, – er nå på vei inn i indisk energi-produksjon for å erstatte Uran. Tro det eller ei – Norge er på 3.plass i verden med naturlige forekomster av Thorium, bl.a. flere tusener av tonn like under mosen i Telemark.
Det er forskning, utvinning, produksjon og anvendelse av Thorium i nye, norske atomkraftverk som bør bli Norges bidrag til en sikker og trygg energi-produksjon i årene som kommer. Men også eksport av teknologi, Thorium-staver, fagfolks medvirkning til etablering i andre land osv. Dette kan absolutt bli en næring som langt på vei kan erstatte salg av den minkende olje og gass. Men det bør satses NÅ. Ikke vente til brønnene er tomme.
De første Thorium-drevne elbilene kan man se på Internett, og ingeniørene som har installert små Thorium-generatorer i bilene, hevder at en Thorium-stav på 8 cm, som en halv blyant, har kraft nok i seg til å drive en elbil i 100 år. En videreføring av tankene rundt dette kan være, at når Thorium-bilen parkeres hjemme, kan kabel fra bilen kobles til huset, og faktisk drive f.eks. 12 V belysningen i huset o.a. Innovasjon Norge – det er bare å komme i gang!
Terje Haugom
Samfunnsdebattant