Vet du hva som er i maten du spiser?

Publisert 17.4.2023
Foto: Colourbox

Er det greit at maten vår inneholder lus som kan gi allergiske reaksjoner? Vi skal her ta for oss E-120 som er ett av mangfoldige E-stoffer vi får i oss hver eneste dag. De fleste e- stoffer er ufarlige, likevel er det flere vi må passe oss for.

HUSK AT MATTILSYNET KREVER AT GITTE VERDIER AV E-STOFFENE I PRODUKTENE SKAL OVERHOLDES, men den totale mengden av E-stoffene vi får i oss er det INGEN som har full kontroll på. Det finnes mange ulike typer allergi. Allergi er en overfølsomhetsreaksjon der kroppens immunsystem reagerer på en unormal måte mot stoffer som i utgangspunktet er «ufarlige».

Vet du hva de enkelte E-stoffene betyr?

Har du hørt om eksempelvis Karmin – E 120? (fra gruppen E100–E180 Fargestoffer- betegnet som: ikke farlig.) Da spør vi, ikke farlig? For hvem? (Brukes som fargetilsetning i syltetøy og salamipølse, sminke, godteri mm.). Vi må stille større krav til maten som havner i butikkhyllene. Det er tross alt vi som betaler for de varene vi tror er rene og uten allergifremkallende innhold.

Det såkalte naturlige stoffet Karmin (E-120) er vist å kunne gi allergiske reaksjoner. Man fant antistoffer i blodet hos berørte personer. Les her hva Mattilsynet skriver om det:

Stoffet ekstraheres fra tørkede insekter, og det er sannsynligvis forurensning av proteiner fra insektene som forårsaker de allergiske reaksjonene. Karmin og karminsyre er de kjemiske navnene på fargestoffet cochenille, som ekstraheres fra skjoldet til en hunnlus av typen skjoldlus.

  • Cochenillelus er en art som hører til blant skjoldlusene.
  • Hunnen er vingeløs, og omtrent fem millimeter lange som voksne. Fargen er litt rød, men den er skjult av et hvitt vokslag.
  • Karmin er egentlig et stoff lusen produserer for å beskytte seg mot rovdyr.
  • Den tradisjonelle måten å drive oppdrett av disse lusene, går ut på å høste lusene etter hvert som de blir kjønnsmodne.
  • De hører opprinnelig hjemme i Mexico, og lever på fikenkaktus.
  • Fra Mexico er skjoldlusen innført til India, Honduras, Nord- og Sør-Afrika og Sør-Europa.
  • Man kan også ha lus i drivhus på kaktuser.
  • Fargestoffet blir mye brukt fordi det er meget stabilt.
  • Fargestoffet er også mye brukt i kosmetikk.

Kilder: Mattilsynet/Wikipedia/Store Norske Leksikon

Syns du dette var ille? Hold deg fast. Ny EU lovgiving som nå er vedtatt i Norge gjør at vi ganske snart vil få flere insekter i maten vår. De fleste av oss virker helt apatiske i forhold til alt som skjer rundt oss. Godtar du virkelig å bli offer for at de store gutta skal tjene penger på vår likegyldighet? Nå skal den vanlige borger fôres med insekter, hvor er fornuften? Vi sitter stille rolig og ser på disse endringene uten å reagere. På tide å våkne opp? Lar vi dette passere uten å advare er det ikke mye god mat og helse å se frem til for våre neste generasjoner.

Du kan følge med på hva folk i Norge mener om E-stoffer i maten via denne lenken: https://www.facebook.com/groups/725578909184295

Vet du hva de enkelte E-stoffene betyr?

Liste over E stoffer  https://siste.net/helse/estoffer

Generasjonspartiet i Bergen