Vi skal spise mer «plantekost»

Publisert 22.4.2024
Foto: Colourbox

Nå skal vi altså i noens alvor spise mer «plantekost» og dette skal også bønder nå satse på i sitt landbruk. Altså, mener man da at vi skal spise mer grøntfor som kua og dyra, eller skal det bli mer salater og gulrøtter? Tipper at årets landbruksoppgjør ender i fraukjelleren som før og at tilbudet bonden får ender i møkkavogna som de bruker å gjødsle med. Vi mennesker inkludert de som bestemmer dette, skal også spise larver som er friterte og malt opp til brødmel, eller grillede kakkerlakker og spyfluer.

Kanskje tenker de også på havets delikatesser som kråkeboller og havsnegler som man før i gamle dager spadde opp, for å bruke som agn for å få noen fisker på fiskeredskapen. Dette husker jeg ble gjort, eller leiremakk som samme type «produkt». Disse skapningene ble helst brukt på uer-sniken som skulle nesten helt til bunns ute i fjorden, da ueren bet på hva som helst. Men en sabla god fisk, det skal man si det er, og særlig når det er passe saltet, noe utvannet etterpå, før man koker den og har gulrotstuing til.

De gamle fiskerbøndene visste råd for å skaffe inntekter. Det er det nok ikke så mange i dag som vet var tilfellet. Kombinasjonsbruk het dette da. Nå skal vel denne «kombinasjonen» dreie seg om å produsere larver i en gammel sjå, eller at man som potetbonde også finner flere små bein å stå på. Man snakker også om at kua slipper en og annen fjert, raper noen ganger for mye og det gjør vel sannelig vi også.

Når får disse styrings-tullingene til at man skal betale forurensingsavgift av nettopp denne grunn. De er jo så flinke på å finne opp avgifter for nær sagt alt mulig for tiden? Skal tro hvilken politiker med vett under håret som ser at nå går det aldeles på skeiva? Kanskje skal vi også snart spise timotei-kaker ispedd noe man ikke vet hva er, for vi skal ikke vite alt av innholdet i hva man skal putte i munnen. Men det skal jo ut igjen et helt annet sted.

Ellinor Nerbø