Viktig å ha kontroll på egen økonomi

Publisert 22.3.2021
Foto: Colourbox

Internett svømmer fortsatt over av lånetilbud både med og uten sikkerhet. De fleste norske banker låner ut penger til en noen lunde overkommelig rente, også når det gjelder rene forbrukslån. Ulike kortselskaper gir opptil 100 000,- i kreditt på Visa Kort. Mange er dog ikke klar over at ved full bruk av en slik kreditt, kan rentene og den samlete gjelden bli ganske høy på lang sikt. Det er lurt å sjekke før man tar i bruk kredittkort.

I Sverige har mange tatt små mobiltelefonlån med renter som har oppgått til nærmere 150 %. Svenske statens innkrevingsmyndighet, Kronofogden, har i dag mange slike inndrivinger mot unge som åpenbart ikke forstår farene med å ta opp slike lån. Svenske myndigheter gransker i dag flere låneselskaper som låner ut penger til hvem som helst via mobiltelefon, selv mot kredittsjekk – blir det hevdet.

Norge har også mange gjeldsslaver ifølge flere inkassobyråer. Noen har havnet uforskyldt i økonomisk uføre. Men så finns det også selvforskyldte tilfeller. Det er meget lett å komme i et økonomisk uføre om man mangler full kontroll over sin egen økonomi. Et personlig regnskap består også av postene inntekter og utgifter. Blir utgiftene større enn inntektene, ja, så får man underskudd på balansen.

Enhver enkeltperson og familie burde årlig sette opp et økonomisk budsjett over antatte inntekter og antatte utgifter. Ut fra et slikt regnestykke vil man mye lettere kunne se hva man har til overs når alle utgifter er betalt. Det er også lurt å ha et aldri så lite slingringsmonn på ca + 10 – 15 %. (Prisøkning på strøm/husleie/telefon). I tillegg er det lurt å sette av et fast beløp pr. måned til uforutsette utgifter.

Redaksjonen i sfm.no