Viktig at Norge øker støtten til Ukraina

Publisert 26.4.2024
Kilde/Pressefoto: Mynewsdesk

Norsk-ukrainsk venneforening er svært positiv til signalene fra både statsminister Jonas Gahr Støre i Tyskland og utenriksminister Espen Barth Eide i Kyiv, om at Norge skal øke støtten til Ukraina.

– Vi er glad for at regjeringen innser alvoret og at utenriksministeren går tydelig ut og sier at Ukraina må vinne krigen. Europa må gjøre en større del av jobben og Norge har økonomi til å bære en større del av ansvaret, sier Jørn Sund-Henriksen, leder av Norsk-ukrainsk venneforening.

Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte etter at han kom hjem fra Ukraina at krigen må snus og at Ukraina ikke bare kjemper for seg selv, men fred på vårt kontinent.

– Det er betryggende at regjeringen ser alvoret og er tydelig på at ukrainsk tap kan føre til ytterligere krig i Europa. Det kan også Norge bli dratt inn i. Norge må derfor øke støtten til Ukraina betydelig. Vi har penger og å finansiere ukrainsk våpenindustri er en billig investering i vår egen sikkerhet, sier Sund-Henriksen.

Til tross for at Norge har en økonomi som er nesten 50 prosent større enn Danmark har danskene støttet Ukraina vesentlig mer enn Norge.

– Nansen-programmet var en passe størrelse for et år siden. Nå er situasjonen endret og vi må gjøre mye mer. Vi har ikke noe særlig mer våpen å gi, men er det landet i Europa som virkelig har råd til å øke den finansielle støtten til Ukraina. Vi har fortsatt gitt under to prosent av ekstrainntektene vi har hatt på grunn av krigen i Europa, avslutter Sund-Henriksen.