Hva er viktigst, rovdyr eller mat?

Molde. Publisert 15.1.2017

Av Ellionor Nerbø
Foto: Colourbox

Ulv hører ikke sammen med det vi skal leve av og spise. Ulv kunne nok med letthet ha tilhold i ulvereservater og reguleres ved sterilisering for at flokken ikke ble altfor stor. Man har nesten «pålegg» om reguleringer av hundestanden samt båndtvang, et dyr som ulven er den reelle stamfar til.
Det samme reguleringsforholdet har vi hva gjelder skjønne små kattunger.

Hvorfor skal det da være så vanskelig å regulere en ulvebestand? La ulven reguleres i tiltenkte områder som et regulert område, så slipper man «feilskyting» og den slags. Hvordan skal man også se på hønsedrift kontra det at reven finns? Forholdet blir det samme. Ulven har sitt jaktinstinkt på samme måten som reven har sitt. For de som har høns gående ute så lusker jo reven i nærheten, og der det går noen sau så er det ulven som søker der det er sau eller andre gårdsdyr.

Jaktinstinkt kan man si at sånt er. Derfor er det naturlig at det reguleres, og at mennesker kan oppleve disse på nært hold under sikre forhold. Jeg regner med at begge dyrene er like sky for mennesker, men kan være svært nysgjerrige dyr med sitt uregjerlige instinkt. Når vi mennesker kan bruke forsvars-spray i det daglige ellers, så er vel samme «metoden» anvendelig om man ser en ulv? Både ulv og rev er jo flokkdyr og rovdyr og da er vel matproduksjon viktigere? Til ulvetilhengerne er vel spørsmålet hva er viktigst, mat eller rovdyr?