Ville vesten er jo slik som før?

Publisert 5.3.2018

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Illustrasjonsfoto: Colourbox

I Grunnloven for USA er det en lovfestet rett til å forsvare seg og sitt med våpen, noe som lever igjen fra pionértiden. Noe vi også har sett de fatale konsekvensene av gjentatte ganger på TV. Med flere våpen enn innbyggere skal det godt gjøres å unngå slike tragedier, ettersom personer med psykiske lidelser ikke er gjort begrensninger for i loven. Ei heller taperne, og de som av ymse grunner hater så vel lærere som medelever.

Men – tiden med Hopalong Cassidy og kampen mot indianernes piler og tomahawker er definitivt forbi. Dette er dessverre ikke gått helt opp for hverken USAs president Donald Trump eller de skyteglade republikanerne! Flere skole-massakre vil garantert følge i årene som kommer. Med bevæpnede lærere når galskapen sitt klimaks, der elevene blir fanget i kryssilden mellom terroristen og læreren. Kanskje rektor og inspektør får hver sin bazooka! Hvem vet?

Ønskedrømmen – og det blir nok bare med drømmen – må jo være, at Grunnlovens paragraf endres til at kun politiet og de militære forsvarsgrener får utstyres med våpen, og alle våpen i privat eie skal samles inn og destrueres. Dette ville vært den ultimate løsningen! Men akk – så håpløst umulig å få til! Hopalong Cassidy og Wyatt Earp lever fortsatt i den amerikanske folkesjelen, og det skal dessverre mer enn et mirakel til for å endre på det!