Ytringsfriheten i Norge og media

Publisert 6.7.2020
Foto: Colourbox

Grunnloven sikrer norske borgere ytringsfrihet i det skrevne og talte ord, såfremt man ikke ytrer sjikane og/eller injurier. Ansvarlig redaktør har ansvar for at det som trykkes, ikke har slike elementer, som i ettertid kan føre til søksmål, relevant kritikk, eller juridisk prosess.

Det som likevel er et høyst klanderverdig faktum, er at dersom vi lekfolk ytrer kritikk overfor hvordan by, bygd eller landet styres, kritiske kommentarer til innvandring, homofili o.l., for/imot Israel/Palestina, kritikk overfor ytterliggående politiske partier, ny-nazisme, radikalisme og terror m.fl., så virker det som om det sitter et orakel i f.eks. avis-redaksjonen, som nekter den slags å komme på trykk – til tross for Grunnlovens klare ord.

Når man sender slike innlegg – som absolutt er innenfor de legale retningslinjer – har avisen den gjennomførte uvane å sende skribenten følgende floskel: «Redaksjonen mottar så mange innlegg hver dag. Vi må dessverre meddele at vi ikke finner plass til ditt innlegg. Velkommen igjen ved en senere anledning!»

Sensur hører hjemme i kommunist-land. Likevel – det er innlysende at visse områder eller tema betraktes som medias «hellige kyr», og skal ikke skrives om, ikke kritiseres, ikke omtales på negativ måte. Vi – grasroten – ser på f.eks. avisene som de eneste talerør for å publisere sine meninger om ymse ting. Når det skinner så klart igjennom hva som er uønsket i pressen, er det ikke bare dårlig gjort mot lesere og abonnenter med friske meninger, det er også i strid med Grunnlovens ord om ytringsfrihet! Pressens faglige råd må skjerpe seg!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.