Hva er det dere holder på med?

Publisert 13.3.2024. (Oppdatert 13:03).
Foto: Colourbox

God dag til samtlige redaktører i den norske pressen!

Vi ønsker med dette innlegget å opplyse dere alle om at Samfunnsmagasinet er fortsatt et «tverrpolitisk fritt og partiuavhengig nettmagasin». Det har vi vært helt siden oppstarten den 1.1.1998. Vi er således et av landets eldste nettmagasiner i fall noen av dere fortsatt ikke er klar over det. Man skulle både tro og kunne forvente at de fleste politikere og medier i landet vårt, også vet hva ordene «tverrpolitisk» og «fritt» betyr i praksis. Ikke minst burde de samme vite hva som menes med å være «partipolitisk fritt» og ikke minst «uavhengig».

Sfm.no har gjennom alle år som vi har eksistert, publisert politisk materiale for alle politiske partier i Norge som har vært representert på Stortinget og i norske regjeringer. Det gjelder Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Rødt (Rød Valgallianse), Sosialistisk Venstreparti, MDG, Kystpartiet da dette eksisterte. Av NRK ble vi faktisk en gang omtalt som en «seriøs aktør». Men så skjedde det noe. Det hele startet med at vi begynte å linke til nettsteder med samfunnskritikk. Særlig gjaldt det nettsteder som omtalte det norske barnevernet.

Som frilanser og ansvarlig redaktør for sfm.no, ble jeg også en dag spurt av en «nyhetsjournalist» fra LO media om hvorfor vi lenket til «kritiske nettsteder». Hva hadde denne egentlig med det å gjøre da? Allerede her røpet man at dersom man ikke opptrer i tråd med hva som er «politisk korrekt», så nåde dere. Sfm.no begynte også å ta småpartier i forsvar, slike som fortsatt ikke får slippe til i politiske debatter i de etablerte mediene som NRK og TV2, altså i to «lovpålagte statsstøttede allmenkringkastere», medier som skal opptre objektivt og være nøytrale til enhver tid. Derfor måtte vi også straffes og ikke nevnes noen steder med ett eneste ord. Finnes det en indre vennekrets i Media-Norge som bestemmer slikt, eller er det vi som tar helt feil?

Sfm.no har også tatt barnevernofre i forsvar til bl.a. det offentliges store fortvilelse og irritasjon. (Se for øvrig vår pågående serie Hva lærte vi av barnehjemsakene?). Norske medier snakker ofte om «frykt for ytterligere innskrenkning av presse- og ytringsfriheten i Norge». Men hvorfor da tyste ned og straffe medier som stiller seg solidarisk med ethvert medium som jobber for opprettholdelse av nettopp presse- og ytringsfriheten? Ser dere ikke paradokset, og hvorfor en slik dobbeltmoral? Er det snarere «trynefaktoren» som råder i flere sammenhenger, «du må ikke komme her og komme her»?

Små politiske partier i Norge blir fortsatt rammet av sensur. Forklaringen eller unnskyldningene fra ledelsene i våre to nevnte «allmenkringkasterne», er fortsatt den at «dere er for små». Har ikke alle vært det en gang i tiden da? Sannheten ligger nok et helt annet sted. De små partiene står ofte for en politikk som ikke er spiselig i ulike sammenheng for de større og etablerte partiene og mediene.

Frie medier må tystes ned slik at allmenheten forhindres fra å få kunnskap om andre forhold som kan rokke ved store «politisk korrekte» partiers politikk og ideologi. Hører jeg navn som «Pravda og Kreml» runge i bakgrunnen? Norske mediers stadige kritikk av andre lands presse- og ytringsfrihet, burde her etter bremses kraftig ned. I alle fall inntil den dagen de selv har fått luket ugress i egne bed. Det er mer enn nok å ta av.

EU/EØS/ACER kritiske små-partier og organisasjoner, er nærmest blitt halshugget av norske medier, men som selv ofte skifter side i det politiske landskapet akkurat når det passer dem: Eller etter som vinden blåser. Og sfm.no blir også fortsatt straffet av «ytringsfrihets-elskende medier» (??), de som stadig klager på at ytringsfriheten er blitt enda mer innskrenket. Ja, den er jo blitt det av de som stadig hyler om det samme som de selv medvirker til.

Sfm.no har for lengst skjønt betydningen av ytringsfrihet og det å være fritt og partipolitisk uavhengig. Det skal også våre to statsstøttede norske allmenkringkastere være etter loven. Men er de det? Svaret er et rungende NEI. Derfor stiller vi avslutningsvis noen konkrete spørsmål til samtlige redaktører i den norske pressen, og særlig til de ansvarlige for våre to «allmenkringkastere» TV2 og NRK.

1. Er dere alle orientert om at sfm.no er et tverrpolitisk fritt og partiuavhengig nettmagasin som er til for enhver – uansett politisk ståsted, nasjonalitet, hudfarge, trostilhørighet eller etnisk opprinnelse?
Merknad:
På denne siden står det klart og tydelig hvordan de som skriver til oss må forholde seg.

2. Kan dere fortelle oss i sfm.no hva det er dere mener som er så galt med det vi foretar oss og publiserer?

Merknad: Sett da i forhold til hva dere selv foretar dere til tider og publiserer, og ofte samme saker som oss for bedre spredning av allmennyttig informasjon.

3. Har dere over tid funnet noe hos oss som dere mener ikke er sant?
Merknad: Alt hos oss kan fakta-sjekkes bare man gidder å gjøre det.

4. Er dere også klar over at vi som skriver og publiserer saker og innlegg i sfm.no, er godt voksne mennesker?
Merknad: Vi har alle meget lang livserfaring, bred faglig og realkunnskap på en rekke områder. Og har vi ikke det på enkelte områder, så sjekker vi med andre etterrettelige fagkilder. Vi har også alle sammen vært ute en vinternatt før.

5. Vil noen av dere noen gang gi oss ærlige svar på disse spørsmålene, eller velger dere fortsatt å opptre med taushet?
Merknad: Vi har nå kastet hansken. Hvem av dere våger å plukke den opp?

Med vennlig hilsen «i presse- og ytringsfrihetens navn»!

Jan Hansen, frilansjournalist
Ansvarlig redaktør
www.sfm.no
Medlem av Norsk Journalistlag/Frilans.