|
|
INDEKS | DEL 1 | DEL 2 | DEL 3 | DEL 4 | DEL 5 | DEL 6 | DEL 7 | DEL 8 | DEL 9 | DEL 10 |
Bruk og misbruk av krisesentre Asker 9.6.2015 Av Ole Texmo «Historien er nesten for utrolig til å være sann. Og det hele starter på krisesenter». Slik innledes et nyhetsoppslag (TV2.no 16.12.2009), signert journalist Haakon E. H. Eliassen. Overskriften er «Oppsøkte krisesenter – ble fratatt barna». Hvorfor historien «er nesten for utrolig til å være sann» får vi strengt tatt ikke beskjed om, men det klinger jo bra medialt eller hur. Den er ikke ulik mange andre historier som sjelden eller aldri formidles av media, men i dette oppslaget formidles samrøret mellom krisesenter og barnevern som et unntakstilfelle. Kort fortalt er det en innvandrerfamilie som sliter på sitt vis, noe vold mellom ektefellene er ikke påberopt eller påvist, men barnevern og krisesenter har sin ideologi de må forholde seg til i angiversamfunnet. Etter obligatorisk bekymringsmelding og flere måneders mareritt blir resultatet dramatisk for den nye landskvinnen som oppsøkte krisesenter for å hente seg litt. Ironien får være at hun på dette vis «misbrukte» krisesentertilbudet da hun jo ikke var voldsutsatt, selv om lavterskeltilbudet ikke innebærer noen form for dokumentasjon for noe som helst.
Pussig kildepraksis Men HEHE var ikke bare positivt innstilt til meg og deler av mitt virke, noe som kom frem etter hvert som han hadde fått betydelig informasjon og man skulle tro at en researchorientert journalist ville vise takknemlighet og dertil gjøre ryddig rede for kildebruken. Etter til sammen ca 3-4 timer med samtaler over telefon, inkludert noen mailer med referanser mv, kom følgende spørsmål i forlengelsen av at jeg antydet at sitater og slikt noko måtte være ryddig redegjort for, og HEHE lot skinne gjennom at han ikke hadde til hensikt å nevne mitt navn: «Har du noen i krisesenterbevegelsen som går god for deg?». Jeg skjønte ikke helt hva han mente: «Går god for meg? For meg som person eller det jeg mener å vite om misbruk av krisesenter?» «Ja, begge deler» svarte HEHE. Jeg syntes nok denne journalistiske kildepraksisen virket noe pussig og kommenterte at det umulig kunne være noe kriterium for å bli brukt som kilde at personer eller institusjoner med motsatt påberopt erfaringsgrunnlag og standpunkter «måtte gå god for» en. Dette kunne da umulig være riktig: «Gjelder dette begge veier?» spurte jeg tilbake: «Stiller dere samme spørsmål til Tove Smaadahl» når hun ellers i hovedsak benyttes som enkildereferanse i talløse oppslag om voldelige menn og kvinner som aldri lyver om overgrep?»
"Good News" uansett vinkling Hvorvidt HEHE er representativ for alle norske sosialpornografer som kaller seg journalister skal ikke sies. Det vet jeg ikke. Men jeg mer enn fornemmer ofte holdningen: bruk hvem som helst til hva som helst: null respekt for intervjuobjekters integritet og privatliv. Skyv gjerne svake grupper foran! Fremstilling av ofre er alltid «good news» uansett vinkling, jo flere ofre jo bedre! Systemkritikken derimot .. … I to ytterligere oppslag (TV2.no 15. og 16.12.09) fremstilles to pluss ett case hvor fedre har blitt urettmessig beskyldt for vold, men hvor det i alle tilfellene har løst seg til deres favør. I det ene caset vant mannen/faren hovedomsorgen og kvinnen/moren ble nærmest erklært for uskikket. Hvor vanlig er dette i Norge? Når ikke journalisten nevner alle de virkelig tragiske tilfellene hvor det aldri går seg til, skapes et feil inntrykk overfor leserne: falske beskyldninger lønner seg ikke; rettferdigheten seirer alltid! Slik er ikke virkeligheten for kan hende de fleste, men det er kan hende slik HEHE som representant for norske medier ønsker at inntrykket skal være. Gjennom oppslagene skapes inntrykk av at når kvinner med f.eks utenlandsk bakgrunn oppsøker krisesentre med falske voldshistorier, er dette noe de er mer og mindre tvunget til å velge utfra en nødsituasjon. I sin desperasjon må vite.
En ny vekstnæring Hvordan vet HEHE dette? Passet det dårlig å innlemme andre mer substansielle erfaringer fra folk som i motsatt tilfelle har forholdt seg til haugevis av saker med falske anklager i årevis, hvor tendensen er den motsatte: at det kun i sjeldne tilfeller ender med «frifinnelse» og eller renvasking for mistanke. De to mennene HEHE har intervjuet i oppslaget 15.12.09: «Kvinner misbruker krisesentre» brukes også som sannhetsbevis gjennom forklarende og unnskyldende utsagn om utsatte kvinners situasjon og desperasjon. Jeg er ubeskjeden nok til å hevde at inntrykket hadde vært mer balansert om HEHE hadde vist til bl.a mine erfaringer, delvis systematisert gjennom ca 15 år på publiseringstidspunktet. Krisesentre er blitt vekstnæring på linje med barnevern og annen påstått voldelighet hvor omfanget av uavdekkede forhold illustreres gjennom mørketallsmagien. Vold i nære relasjoner som det nå heter er hot stuff i media med stort anlagte serier. Mange riksmedier som VG, Aftenposten og NRK i spissen satser store ressurser på dekning av volds- og sedelighetssaker, hvorav noen er ekte, men hvor det konstant syndes mot uskyldspresumpsjonen og hovedinntrykket er at falske påstander er marginale og at det stort sett ender godt til slutt hvis enkelte menn og fedre tilfeldigvis skulle bli urettmessig mistenkeliggjort. Men journalist HEHE kan vanskelig ha lest særlig kritisk hva han har produsert av journalistikk, etter å ha supplert med et tredje case og intervjuet advokat Marte Svarstad Brodtkorb (TV2.no 16.12.09 «Misbruker krisesentre i kampen om barna»:
Feighet og/eller dumskap?
|
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. |