Publisert 7.2.2019
Foto: Colourbox
Ellinor Nerbø’s innlegg om hvem som event. fyrer løs først av Putin eller Trump, er en tankevekker. Men selv om vi her har med to ganske upålitelige statsledere å gjøre, så tror jeg ikke at noen egentlig tror at en av dem vil gripe til atomvåpen. Selv om begge tilsynelatende til tider kan synes å være både krigshissere og truende på andre måter, tror jeg tross alt at de har såpass vett at de besinner seg m.h.t. bruk av atomvåpen. Ingen av dem har interesse av en selvutslettende krig – det har vel heller ikke «den lille rakettmannen» i Nord Korea. Men han lurer nok også Donald Trump ved å ruste opp bak hans rygg. Trump vil gi inntrykk av at han ikke lar seg lure, men det blir han nok likevel. Man må være passe dum om man tror at Nord Korea og Iran har stanset utviklingen av atomvåpen.
Det er for øvrig skremmende – men dog ikke forbausende – at Putin står på godfot med regimer som i Venezuela, Syria, Iran, China, m.fl. – og for den del også Tyrkia. Tyranner holder alltid sammen. Det er tradisjon – også fra 2. verdenskrig. Vi får regne med og stole på at den Israelske etterretningen – som skal være verdens beste – i hvert fall holder et våkent øye med Iran. Det er vel egentlig noe også en del av araberstatene i Midtøsten også håper.
Spredningen av atomvåpen er uhyggelig, og det største marerittet er jo hvis tyranner som også huser terror-organisasjoner får tak i taktiske atomvåpen. Den faren er for lengst til stede, og her har man jo med spinna gale individer å gjøre som utvilsomt ville bruke slike våpen i sine hodeløse handlinger og drømmer. Så tross alt, tror jeg det er ganske utenkelig at verken Putin eller Trump noen gang vil ta til atomvåpen så lenge deres egne landområder ikke blir truet eller angrepet. Vi kan nok vente oss en opprustning i Europa igjen fremover, men vi får bare håpe at det igjen blir tøvær mellom Russland og USA – om ikke før Trump er «valgt bort» neste år. Det får man vel regne med – og håpe – skjer. Putin har jo på tradisjonell udemokratisk vis slått rot i mange år fremover, så en event. ny amerikansk president/regjering og NATO får nok ham å hanskes med i noen år fremover. Men et sterkt USA og NATO vil nok kunne virke forhandlings-villig på Putin. Jeg tror at også han vil innse at ingen tjener på en opprustning i Europa igjen.
Utenrikspolitiske betraktninger er ikke vanlig kost her i Samfunnsmagasinet, men Norge er tross alt en grensenabo med en upålitelig bjørn i øst som stadig provoserer Norge med nærgående jagerfly og marinefartøyer. Det er høyst berettiget å styrke vårt forsvar – også med allierte som øver i nord. En nedtrapping av norske militære enheter i nord vil være en uoverskuelig kjempetabbe!
Wilfred Høsteland